Sosialisasi Es Krim Daun Kelor Kaya Antioksidan untuk Peningkatan Imunitas Tubuh dan Rintisan UMKM dalam Rangka Pencapaian SDG’s bidang Kesehatan dan Ekonomi pada Ibu-Ibu Rumah Tangga di Desa Kadipaten, Kecamatan Selomerto, Kabupaten Wonosobo

yoyok Budi Pramono, Yos Johan Utama, Hermin Werdiningsih, Arnetta D Maharani, Ahmad N Albaari, Sri Mulyani, Setya Budi M Abduh, Antonius Hintono

Abstract


The ongoing Covid-19 case has caused concern for the community. Since the beginning, the appeal to wear a mask, wash hands regularly and maintain immunity has been emphasized. Good body immunity can keep you from being exposed to the Covid-19 virus. Moringa leaves contain antioxidants that can protect the body from free radicals. The antioxidant compounds in Moringa leaves are flavonoids, ascorbic acid, carotenoids and phenolics. This empowerment program is about making Moringa leaf ice cream for housewives in the Kadipaten Village, Wonosobo,  which is expected to increase the body's immunity of local residents and can help improve the economy of local residents as well as in the context of achieving SDG's in the health and economic fields

Keywords


Ice cream; Moringa leaves; antioxidant; SDG’s

Full Text:

PDF

References


Amalia, L.dan F. Hiola. Analisis gejala klinis dan peningkatan kekebalan tubuh untuk mencegah penyakit covid-19. J. of Health Sciences and Research. 2(2): 71-76. 2020.

Britany, M. N., & Sumarni, L. Pembuatan Teh Herbal Dari Daun Kelor Untuk Meningkatkan Daya Tahan Tubuh Selama Pandemi Covid-19 Di Kecamatan Limo. In Prosiding Seminar Nasional Pengabdian Masyarakat LPPM UMJ. Jakarta : 7 Oktober 2020. Hal 1-6. 2021.

Friskilla, Y dan Rahmawati. Pengembangan Minuman Teh Hitam Dengan Daun Kelor (Moringa Oleifera L) Sebagai Minuman Menyegarkan. J. industri kreatif dan kewirausahaan. 1(1): 23-32. 2018.

Mulyana, W. O., F. Fatahu dan Y. Tewa. Potensi Imunomodulator Alami Ekstrak Daun Kelor (Moringa oleifera Lam.) dan Daun Salam (Eugenia polyantha Wight) dalam Meningkatkan Sistem Imunitas Tubuh. J. Kimia dan Pendidikan Kimia, 10(1): 34-40. 2021.

Rizkayanti, R., A. W. M. Diah, dan M. R. Jura. Uji aktivitas antioksidan ekstrak air dan ekstrak etanol daun kelor (Moringa oleifera LAM). J. Akademika Kimia. 6(2): 125-131. 2017.

Rosida, N. Y dan D. Rosalina. Produk Inovasi Es Krim Kelor (Moringa oleifera Lam.) sebagai Upaya Pencegahan Stunting Desa Jatisela, Kecamatan Gunung Sari, Lombok Barat. J. Pengabdian Magister Pendidikan IPA. 3(1): 20-24. 2020.




DOI: https://doi.org/10.31764/jadm.v3i1.7127

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2022 yoyok Budi Pramono, Yos Johan Utama, Hermin Werdiningsih, Arnetta D Maharani, Ahmad N Albaari, Sri Mulyani, Setya Budi M Abduh, Antonius Hintono

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.