Designing Vertical Type Mangosteen Leather Penepung Machine

Ahmad Junaidin, Sirajuddin Haji Abdullah, Rosyid Ridho

Abstract


The mangosteen fruit (Garcinia mangostana L.) or nicknamed the queen of fruit is one of Indonesia's leading fruits. The mangosteen fruit consists of components in the form of seeds, fruit, pulp (pulp), and fruit skin. This mangosteen rind flouring device is a tool to assist in the flouring process in large quantities using an electric motor as a driving force. The method used in this research is an experimental method by conducting experiments directly in the field and in the laboratory. The design used was a completely randomized design (CRD) which consisted of 3 treatments using variations in the stages of material entry (load), namely: P1 = Load 100 g with a rotation of 1430 rpm, P2 = Load 200 g (100 g + 100 g) with a rotation 1430 rpm, P3 = Load 300 g (150 g +150 g ) with a rotation of 1430 rpm. The data analysis used in this research is a mathematical approach using Microsoft Excel and a statistical approach using ANOVA diversity analysis and a 5% BNJ follow-up test. This study uses 3 parameters, namely, capacity (kg/hour), power requirements (watts), and engine efficiency (%) with results that have no significant effect. The results of the design of the mangosteen rind flouring device of vertical type with dimensions of 58 cm long, 43 cm wide and 63 cm high. The effective working capacity of this mangosteen rind powder is found at P3 of 342.92 g/second with an output rotation of 1430 r pm which is used in testing the tool. The effective electric motor power is at P1 the average motor power usage is 7.08 watts. The percentage of engine efficiency in this study is found in P1 of 63.83%.


Keywords


Design; Grinding Equipment; Mangosteen Peels

Full Text:

PDF

References


Aldila, H. F., 2013. Analisis faktor faktor yang mempengaruhi resiko produksi jagung manis di Desa Gunung Malang Kecematan Tenjolaya Kabupaten Bogor. Skripsi. Intitusi Pertanian Bogor.

Alamsyah, A. R., 2019. Rancang Bangun Mesin Pisang Tipe Horizontal. Jurusan Teknik Pertanian. Fakultas Teknologi Pertanian Universitas Jember.

Aprilia, D. R., 2013. Pengaruh Bahan Baku, Tenaga Kerja, Jam Kerja Mesin Dan Pengawasan Mutu Produk Terhadap Jumlah Kerusakan Hasil Produksi Buku Pada PT. Masmedia Buana Pustaka Sidoarjo. Skripsi.Universitas Pembangunan Nasional Veteran. Surabaya.

Cahyo, A. N., 2011. “Ajaibnya manggis untuk kesehatan dan kecantikan” Yogyakarta.

Direktorat Gizi Depertemen Kesehatan RI 1990 dan Iswari et al (2005).

Hafizh, A. P., 2014. Perancangan Mesin Perajang Singkong Dengan Kapasitas 150 kg/jam. Artikel skripsi, 1-13

Hanafiah, K. A., 1994. Rancangan percobaan edisi revisi teori dan aplikasi. Penerbit PT. Raja Grapindo Persada, jakarta.

Heizer, J., dan B. Render, 2007. Manajemen operasi(buku 1 edisi 9), Salemba Empat, Jakarta.

Junaidi, R. S., 2015. Rancang Bangun Mesin Penepung Ubur Ubur. Program studi teknik elektronika, Fakultas Teknik Universitas Tanjung Pura.

Nungroho, A. E., 2009. Manggis (Garcinia Manggosto): Dari kulit buah yang terbuang hingga menjadi kandidat suatu obat. Laboratorium farmakologi dan toksikologi, Bagian Formologi dan Farmasi Klinik, Fakultas Farmasi, Universitas Gadjah Mada. Jogjakarta.

Paramawati, R., 2010. Dahsyatnya Manggis untuk menumpas penyakit. Jakarta: PT AgroMedia Pustaka.

Pressman, R. S., 2002, Rekayasa Perangkat Lunak, Buku Satu, diterjemahkan oleh: Harnaningrum L. N., Andi. Yogyakarta.

Putra, S. R., 2011. “Manggis Pembasmi Kanker” DIVA press, Yokyakarta.

Qosim, W. A., 2013. Pengembangan buah manggis sebagai komoditas ekspor Indonesia Jurnal kultivasi, 12 (1):40-45

Rangkuti, P. A., Hasbullah. Dan K., Sumarianah, 2012. Uji Performansi Mesin Penepung Tipe Disc untuk Penepungan Juwawut 2012.

Ridho, R., 2014. Rancang Bangun Mesin Pulper Buah Manggis. Jurusan Teknik Pertanian Universitas Jember.

Rizki A. A., 2019. Rancang Bangun Mesin Peranjang Pisang Tipe Pisau Horizontal Jurusan Teknik Pertanian Universitas JEMBER.15

Rukmana, R., 1995. Budidaya Manggis. Kanisius . Yogyakarta.

Shigley, J. E., and L. D., Mitchel,1984.“Mechanical Engineering Design”. Mc Graw Hill Book Company. New York.

Shabella, R., 2011. “Terapi kulit manggis”, Galmas Publisher, Klaten.

Subirto, A. P., 2019. Rancang bangun mesin pemecah biji jambu Mete (anacardium accidentale l) dengan penerapan sistem kerja conveyor Wadah pemecah mete. Jurusan Teknik Pertanian Universitas Muhammadiyah Mataram.

Srihari, E., 2015. Ekstrat Kulit Manggis Bubuk. Surabaya: Jurusan Teknik Kimia, Fakultas Teknik Universitas Surabaya.

Smith, H. P., dan L.H. Wilkes, 1990. Mesin dan Peralatn Usaha Tani Edisi Keenam. Gajah Mada University Press. Yogyakarta.

Sularso dan Suga, 1997. Elemen Mesin 2. Jakarta: Penerbit Erlangga. Skripsi. Universitas Muhammadiyah Mataram. Diakses pada tanggal 20 Agustus 2020.

Yatman, E., 2012. Kulit buah manggis mengandung xanton yang berkhasiat tinggi. Wawasan Widya. 29 (324): 1-8




DOI: https://doi.org/10.31764/protech.v1i2.7022

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Protech Biosystems Journal is indexing in the following databases:

    

 

Editorial Office: