Physical characteristics of agricultural waste decomposition using different bio-activators
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Anita, Harimbi Setyawati, Sanny Anjarsari, Lalu Topan Sulistiyono, & Josephine Vania Wisnurusnadia. (2022). PENGARUH VARIASI KONSENTRASI EM4 DAN JENIS LIMBAH KULIT BUAH PADA PEMBUATAN PUPUK ORGANIK CAIR (POC). Jurnal ATMOSPHERE, 3(1), 14–20. https://doi.org/10.36040/atmosphere.v3i1.4708
Cahaya, A., & Nugroho, D. (2008). Pembuatan Kompos dengan Menggunakan Limbah Padat Organik (Sampah Sayur dan Ampas Tebu).
Dewi, Y. S., & Treesnowati. (2012). Pengolahan Sampah Skala Rumah Tangga Menggunakan Metode Komposting. Jurnal Ilmiah Fakultas Teknik LIMIT’S, 8(2), 35–48.
Dwiko Laksono, H. S., Hadisetyana, S., & Syarkini, A. (2022). Pembuatan Komposter Pupuk Organik Di Kampung Kamurang, Desa Puspasari, Kecamatan Cieteureup, Kabupaten Bogor. Jurnal Pengabdian Masyarakat AKA, 2(1). https://doi.org/10.55075/jpm-aka.v2i1.94
Ekawandani, N., & Halimah, N. (2021). Pengaruh Penambahan Mikroorganisme Lokal (MOL) Dari Nasi Basi Terhadap Pupuk Organik Cair Cangkang Telur. BIOSFER : Jurnal Biologi Dan Pendidikan Biologi, Volume 6 No 2. https://doi.org/10.23969/biosfer.v6i2.4944
Hartatik, W., & Setyorini, D. (2011). Pemanfaatan Pupuk Organik untuk Meningkatkan Kesuburan Tanah dan Kualitas Tanaman. Buku.
Hasriyanty, Asrul, & Yunus, M. (2021). Bimbingan Teknis Pembuatan Mol ( Mikroorganisme Lokal ) Bagi Petani Bawang Merah Di Desa Soulove. Jurnal Abditani, 4(3), 111–114.
Juarsah, I. (2014). Pemanfaatan pupuk organik untuk pertanian organik dan lingkungan berkelanjutan. Prosiding Seminar Nasional Pertanian Organik.
Manullang, R. R., Daryono, & Rusmini. (2017). Combination of Local Microorganism as Compose Bioactivators. Jurnal Hutan Tropis, 5(3), 259–266.
Manullang, R. R., Rusmini, & Daryono. (2017). Sifat Fisik, Kimia, dan Mikroorganisme pada Bioaktivator MOL Kombinasi. Jurnal Agrimen, 2(2), 78–85.
Nurman, S., Ermaya, D., Hidayat, F., & Sunartaty, R. (2019). Pemanfaatan Limbah Pertanian Dan Peternakan Sebagai Pupuk Kompos. JPPM (Jurnal Pengabdian Dan Pemberdayaan Masyarakat). https://doi.org/10.30595/jppm.v3i1.2709
Poonam Pandurang, K. (2021). Plant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPR) : A Review. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences, 10(4), 882–886. https://doi.org/10.20546/ijcmas.2021.1004.093
Santoyo, G., Urtis-Flores, C. A., Loeza-Lara, P. D., Orozco-Mosqueda, M. D. C., & Glick, B. R. (2021). Rhizosphere colonization determinants by plant growth-promoting rhizobacteria (Pgpr). Biology, 10(6). https://doi.org/10.3390/biology10060475
Upadhyay, S. K., Srivastava, A. K., Rajput, V. D., Chauhan, P. K., Bhojiya, A. A., Jain, D., Chaubey, G., Dwivedi, P., Sharma, B., & Minkina, T. (2022). Root Exudates: Mechanistic Insight of Plant Growth Promoting Rhizobacteria for Sustainable Crop Production. In Frontiers in Microbiology (Vol. 13). https://doi.org/10.3389/fmicb.2022.916488
Widarti, B. N., Wardhini, W. K., & Sarwono, E. (2015). Pengaruh Rasio C/N Bahan Baku Pada Pembuatan Kompos Dari Kubis dan Kulit Pisang. Jurnal Integrasi Proses, 5(2), 75–80.
DOI: https://doi.org/10.31764/protech.v3i2.20641
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Protech Biosystems Journal is indexing in the following databases:
Editorial Office: