Analysis of Briquette Characteristics with Variations in Raw Materials of Kapok Fruit Husk (Ceiba Pentandra) and Jatropha Fruit (Ceiba Pentandra) with Starch Adhesive

Rani Husdiana, Devi Tanggasari

Abstract


Natural resources in Indonesia are abundant, but some are not utilized properly, resulting in environmental pollution waste, such as kapok fruit husk and jatropha fruit. This waste can be innovatively processed into briquettes. This study aims to analyze the characteristics of briquettes made from kapok fruit husk and jatropha fruit using starch adhesive. An experimental method was used with variations in raw material composition: P1=(KK 45:BJ 45:PR 10), P2=(KK 60:BJ 30:PR 10), and P3=(KK 90:PR 10). The research design applied a Completely Randomized Design (CRD) to analyze significant data at a 0.05% level. The results showed that the lowest average moisture content was at P2 with a value of 1.69%, the lowest ash content was at P2 with a value of 9.10%, the lowest volatile matter content was at P3 with a value of 84.46%, the highest fixed carbon content was at P2 with a value of 4.80%, and the highest calorific value was at P3 with a value of 9,478%. The characteristics that meet the Indonesian National Standard (SNI No.1683-2021) are only moisture content and calorific value, with the standard requiring moisture content <8-10% and calorific value >6,000. These results indicate that briquettes can serve as an environmentally friendly alternative fuel with potential for further development.

Keywords


Briquettes; Kapok Husk; Jatropha Fruit; Tapioca Flour; Briquette Characteristics;

Full Text:

PDF

References


Arora. (2011). Biomass Ash: A Review of Its Properties and Utilization. Journal of Energy and Environmental Science, 4(2), 1-12.

Ajarwi, M.A., Pangga, D., & Ahzan, (2020). Uji Laju Pembakaran Dan Nilai Kalor Briket WaferSekam Padi Dengan Variasi Tekanan.ORBITA: Jurnal Kajian, Inovasi Dan Aplikasi Pendidikan Fisika, 6(2),200.

Bayu, E1., Zuchra, H., & Warman. (2017). Optimasi Proses Karbonisasi Tandan Kosong Sawit Menggunakan ResponsenSurfaceMethodology. Journal. Fakultas Tenik, Universitas Riau,Vol 4, No 2.

Haliza,N., & Saroso, H. (2023). Pembuatan Bio-Briket Dari Sabut Kelapa dan Serbuk Kayu Jati Dengan Menggunakan Perekat Tepung Tapioka. DISTILASI: Jurnal Teknologi Separasi, 8(1), 238-244.

Hiloidhari, M. (2014). Briket sebagai Bahan Bakar Alternatif. Jurnal Teknologi Industri Pertanian, 24(1), 1-9.

Kafama, VA., & Harvina, SM. (2023). Pengaruh Kondidi Operasi dan Jenis Perekat Terhadap Karakteristik Briket Ampas Teh.Jurnal Energi Baru & Ternarukan, vol 3, No 3, hal 249-258.

Kementerian Energi dan Sumber Daya Mineral (ESDM). (2020) Rencana Umum Energi (RUEN) 2020-2039.

Lamrun. (2023). Analisis Pengaruh Variasi Campuran Briket Tongkol Jagung dan Briket Tempurung Kelapa Sebagai Energi Alternatif. 5(1), 35–42.

Muhammad, A. (2018). Penggunaan Kulit Buah Kapuk sebagai Bahan Baku Pembuatan Briket. Jurnal Teknologi Industri Pertanian, 28(2), 123-130.

Musturin, (2020). Analisis Kadar Abu dan Nilai Kalor Briket Biomassa dari Limbah Pertanian. Jurnal Teknologi Lingkungan, 21(1), 1-9.

Muslih, N. (2022). Bahan Bakar Merupakan Sumber Energi Yang Sangat Diperlukan Dalam Kehidupan Sehari-Hari. Journal of Electrical Technology, 7(1), No 1. Februari 2022.

Nurul. (2022). Perbandingan Karakteristik Briket Tempurung Kelapa Menggunakan Perekat Kanji dan Perekat Sagu. Jurnal Jurusak Kimia, Universitas Makasar, Vol 23, No1, Hal 30-42.

Oki, D.,Aji,P., Soolany, C., Industri, F.T. (2020). Optimasi Alat Pencetak Briket Pelet Tipe Screw. 1(2), 11–17.

Pane, JP. (2015). Pengaruh Konsentrasi Perekat Tepung Tapioka Dan Penambahan Kapur Dalam Pembuatan Briket Arang Berbahan Baku Pelepah Aren (Arenga pinnata). Jurnal Teknik Kimia USU, 4(2), 32-38.

Satmoko, M.E. (2013). Karakteristik Briket dari Limbah pengolahan kayu Sengon dengan Metode Cetak panas. Journalofmechanicalengineeringlearning, 2(1), 1408-1412.

Satmoko. (2013). Analisis Kadar Abu dan Nilai Kalor Briket Biomassa dari Limbah Pertanian. Jurnal Teknologi Lingkungan, 19(2), 123-132.

Suryani. (2019). Implementasi Karakteristik Nilai Kalor Briket Campuran Limbah Kulit Durian dan Tempurung Kelapa pada Pembelajaran Suhu dan Kalor Di SMP N 15 Kota Bengkulu. PENDIPA Journal of Science Education, 3(3), 146–153.

Ulma, Z., & Handayani, M. (2021). Pengaruh penekanan Terhadap Kadar Air, Kadar Abu Dan Nilai Kalor Briket dari Sludge Biogas Kotoran Sapi Effectof Compressio non Moisture Content, Content, Ash CalorificValueofCow Dung Biogas SludgeBriguette. Jurnal pengendalian Pencemaran Lingkungan , 3 (02), 81-82.

Wahyuni, S. (2020). Pengaruh Komposisi Bahan Baku terhadap Kandungan Karbon Terikat dalam Briket Biomassa. Prosiding Seminar Nasional Energi dan Lingkungan.

Wayan, A. (2014). Pembuatan Briket dari Buah Jarak sebagai Bahan Bakar Alternatif. Jurnal Teknologi Industri Pertanian, 24(2), 100-108.

Yuliza, N., & Nasir., N. (2013). Pengaruh Komposisi Arang Skam Padi dan Arang Kulit Biji Karak Pagar Terhadap Mutu Briket Arang. Jurnal Litbang Industri, 3(1),21.

Zeni, U., & Murni, H. (2021). Pengaruh Penekanan Terhadap Kadar Air, Kadar Abu Dan Nilai Kalor Briket Dari Sludge Biogas Kotoran Sapi. Jurnal Pengendalian Pencemaran Lingkungan.Vol.3 No.2 hal 81-86.




DOI: https://doi.org/10.31764/protech.v5i1.30014

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Protech Biosystems Journal is indexing in the following databases:

   

 

Editorial Office: