Utilisation of Organic Waste as Bioethanol Raw Material with Variation of Yeast Concentration (Saccharomycess Cerevisiae)

Mhd Afnan Yogi Lubis, Devi Tanggasari

Abstract


In the midst of demands to reduce dependence on fossil energy sources that are decreasing, this research was conducted as an effort to make bioethanol as an alternative energy source. The purpose of this study was to determine the effect of yeast variation on pH and bioethanol content. This research was conducted using the method of Completely Randomised Design (CRD) factorial pattern involving one main factor, namely yeast variation with three replicates for each treatment. Parameters in this study are pH testing and bioethanol content. The best results of both peremeter is the best pH contained in the 3rd treatment with an average amount of 4.84, in testing the bioethanol content of the best value contained in the 3rd treatment with the amount of yeast 6 grams of ethanol content average 0.9%. It can be concluded that bioethanol content is influenced by yeast, distillation, and fermentation time. the higher the yeast, the higher the pH, alcohol density, and yield produced.

Keywords


Organic Waste; Bioethanol; Yeast variation.

Full Text:

PDF

References


Abdillah, J., Widyawati, N., & Suprihati, -. (2016). PENGARUH DOSIS RAGI DAN PENAMBAHAN GULA TERHADAP KUALITAS GIZI DAN ORGANOLEPTIK TAPE BIJI GANDUM. Agric. https://doi.org/10.24246/agric.2014.v26.i1.p75-84

Azizah, N., Al-bAARI, A., & Mulyani, S. (2012). Pengaruh Lama Fermentasi Terhadap Kadar Alkohol, pH, dan Produksi Gas pada Proses Fermentasi Bioetanol dari Whey dengan Substitusi Kulit Nanas. Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan.

Dhani, J. P., Sundaryono, A., & Handayani, D. (2019). SINTESIS METIL ESTER DARI LIMBAH KELAPA SAWIT DENGAN SONOCHEMISTRY DAN CRACKING MENJADI BIOFUEL DENGAN KATALIS CrMo/HZ. Alotrop. https://doi.org/10.33369/atp.v3i2.10498

Elmi, Y. (2022). Pengaruh Campuran A&B Mix dengan Pupuk Organik Cair Limbah Sawi Hijau (Brassica rapa L.) terhadap Pertumbuhan Tanaman Bayam Merah (Amaranthus tricolor L.) Hidroponik. HUMANTECH Jurnal Ilmiah Multi Disiplin Indonesia, 1(8), 1111–1120.

Hasanah, Zaenab, S., & Rofieq. (2015). Perbedaan Kadar Bioetanol Hasil Fermentasi Berbagai Dosis Ragi Tape dari Limbah Sayuran dan Buah. Prosiding Seminar Nasional Pendidikan Biologi, 149–156.

Herawati, N. (2021). PEMBUATAN BIOETANOL DARI RUMPUT GAJAH DENGAN PROSES HIDROLISIS ASAM. Jurnal Redoks. https://doi.org/10.31851/redoks.v6i1.5566

Huda, A. A., Karyanik, K., & Dewi, E. S. (2021). EFEK VARIASI BEBAN PENDINGINAN TERHADAP COEFFICIENT OF PERFORMANCE (COP) MESIN PENDINGIN PADA BOX COOLER ALAT DISTILASI. Jurnal Agrotek Ummat. https://doi.org/10.31764/jau.v8i2.5239

KESDM. (2015). RENSTRA KESDM (rencana strategis kementerian energi dan sumber daya mineral) 2015-2019. Kementrian Energi dan sumber daya mineral.

Muhammad, M., Sulhatun, S., Jalaluddin, J., Meriatna, M., & Marpaung, S. A. (2023). KARAKTERISASI BIOETANOL DARI PELEPAH KELAPA SAWIT. Jurnal Teknologi Kimia Unimal. https://doi.org/10.29103/jtku.v12i1.11620

Novianti, M. E. (2017). Perbandingan Kadar Besi (Fe) Pada Sawi Putih Dengan Sawi Hijau yang dijual Dibeberapa Pasar Kabupaten Cirebon. Publicitas, 2(2), 1–17.

Octaviani, R., Irsyad, M., & Reksowardojo, I. K. (2010). Pengaruh Penambahan Bioetanol Terhadap Konsentrasi Emisi Gas Hc , Co , Dan Co 2 Pada Motor 2 Langkah. Jurnal Teknik Lingkungan.

Rahmawati, A., Kurniahu, H., & Sriwulan. (2017). Teknik Pengomposan Kertas Bekas Dan Limbah Organik Rumah Tangga Menggunakan Starter Cairan Rumen Sapi. Jurnal Biologi & Pembelajarannya.

Rahmi, D., Zulnazri, Z., Dewi, R., Sylvia, N., & Bahri, S. (2023). PEMANFAATAN LIMBAH KULIT NANAS MENJADI BIOETANOL DENGAN MENGGUNAKAN RAGI (SACCHAROMYCES CEREVISIAE). Chemical Engineering Journal Storage (CEJS). https://doi.org/10.29103/cejs.v2i5.9796

Safitri, R., Dwi Anggita, I., Safitri, F. M., Agung, D. A., & Ratnadewi, I. (2020). Pengaruh Konsentrasi Asam Sulfat dalam Proses Hidrolisis Selulosa dari Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus costaricensis) untuk Produksi Bioetanol. Industrial Research Workshop and National Seminar, 1–5.

Salsabila, A. L., & Fahruroji, I. (2021). HIDROLISIS PADA SINTESIS GULA BERBASIS PATI JAGUNG. EDUFORTECH. https://doi.org/10.17509/edufortech.v6i1.33289

Utama, A., & Ahmad Ni’matullah Al-Baarri. (2020). Produksi Alkohol, Nilai pH, dan Produksi gas pada Bioetanol dari Susu Rusak dengan Campuran Limbah Cair Tapioka. Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan.

Utama, A. W., Legowo, A. M., & Al-Baarri, A. N. (2013). Produksi Alkohol, Nilai pH dan Produksi Gas Pada Bioetanol dari Susu Rusak dengan Campuran Limbah Cair Tapioka. Aplikasi Teknologi Pangan.

Widiyanto, A., & Alviani Leny, E. (2023). Implementasi Pemberian Sawi Putih Gulung Tahu “SALUHU” Sebagai Terapi Non Farmokologi Pencegahan Osteoporosis Di Dusun Ngablak, Kemuning, Ngargoyoso, Karanganyar. Jurnal Pengadian Masyarakat, 02(01), 8–15.

Wusnah, W., Bahri, S., & Hartono, D. (2017). PROSES PEMBUATAN BIOETANOL DARI KULIT PISANG KEPOK (Musa acuminata B.C) SECARA FERMENTASI. Jurnal Teknologi Kimia Unimal. https://doi.org/10.29103/jtku.v5i1.79




DOI: https://doi.org/10.31764/protech.v4i1.24971

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Protech Biosystems Journal is indexing in the following databases:

    

 

Editorial Office: