Comparison of chemical characteristics in chips and porang flour typical East Kalimantan with commercial porang flour as a functional food
Abstract
Keywords
Full Text:
PDF (Bahasa Indonesia)References
Anggela, A. (2022). Ekstraksi secara enzimatis dilakukan dengan penambahan enzim alfa-amilase pada porang untuk memecah pati agar glukomanan terlepas dan dapat diekstrak. 20–31.
Anggela, Setyaningsih, W., Wichienchot, S., & Harmayani, E. (2020). Oligo-Glucomannan Production From Porang (Amorphophallus oncophyllus) GLUCOMANNAN BY ENZYMATIC HYDROLYSIS USING Β-MANNANASE. Retrieved from https://journal.ugm.ac.id/ifnp
AOAC International., & Cunniff, Patricia. (1995). Official methods of analysis of AOAC international. The Association.
Aryanti, N., Kharis, D., & Abidin, Y. (2015). EKSTRAKSI GLUKOMANAN DARI PORANG LOKAL (Amorphophallus oncophyllus dan Amorphophallus muerelli blume). In METANA (Vol. 11, Issue 01).
Faridah, A. (2011). PROSIDING SEMINAR NASIONAL BOSARIS Ill-CREATE FOR SURVIVAL. Surabaya.
Haerunnisa, Fitri Hayati, & Ricky Firmansyah. (2023). Analisis Potensi dan Pemetaan Tanaman Porang pada Pasar Ekspor Internasional. Jurnal Manajemen Bisnis, Akuntansi Dan Keuangan, 2(1), 15–26. doi: 10.55927/jambak.v2i1.4209.
Handayani, T., Sulthon Aziz, Y., Herlinasari, D., Sunan Giri Ponorogo, A., & Batoro Katong, J. (2020). PEMBUATAN DAN UJI MUTU TEPUNG UMBI PORANG (Amorphophallus Oncophyllus Prain) DI KECAMATAN NGRAYUN. 9(1), 13–21.
Nurlela, Andriani, D., & Arizal, R. (2020). Ekstraksi Glukomanan Dari Tepung Porang (Amorphophallus muelleri Blume) dengan Etanol Extraction of Glucomannan from porang (Amorphophallus muelleri Blume) flour using Ethanol.
Pratama, M. Zikri., Agustina, R., & Arip Munawar, A. (2020). Nomor 1, Februari 2020 www.jim.unsyiah.ac.id/JFP Jurnal Ilmiah Mahasiswa Pertanian. 5(1). Retrieved from www.jim.unsyiah.ac.id/JFP
Rahayuningsih, Y., Provinsi Banten, B. K., Syech Nawawi Al Bantani, J., & Corresponding Author, B. (2020). BERBAGAI FAKTOR INTERNAL DAN EKSTERNAL SERTA STRATEGI UNTUK PENGEMBANGAN PORANG (Amorphophalus muelleri Blume) DI PROVINSI VARIOUS INTERNAL AND EXTERNAL FACTORS AND DEVELOPMENT STRATEGY OF PORANG (Amorphophallus muelleri Blume) IN BANTEN PROVINCE. Jurnal Kebijakan Pembangunan Daerah, 4(2), 77–92. Retrieved from www.cnbcindonesia.com
Saleh, N., St. A. Rahayuningsih, Radhit, Erliana Ginting, Didik Harnowo, & I Made Jana Mejaya. (2015). Tanaman Porang (Pengenalan, Budidaya, dan Pemanfaatanya) (Achmad Winarto, Ed.). Bogor: Pusat Penelitian dan Pengembangan Tanaman Pangan .
Suyanto, A., & dan Isworo, J. , T. (2015). Evaluasi Sifat Fisik Dan Kimia Glukomanan Dari Iles-Iles (Amorphophallus oncophillus) Physical and Chemical Chacteristic of Glucomannan Modified on Iles-Iles Flour. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/321706099.
Widjanarko, S. B., Widyastuti, E., & Rozaq, F. I. (2015). Pengaruh Lama Penggilingan Tepung Porang Metode Ball Mill-Rozaq, dkk. In Jurnal Pangan dan Agroindustri (Vol. 3).
widyasari, R., Sulastri, Y., Nyoman Adi Paramartha, D., Studi Ilmu dan Teknologi Pangan, P., & Teknologi Pangan dan Agroindustri, F. (2021). Pelatihan Teknologi Pengolahan Es Krim Dengan Penstabil Porang Di Desa Gumantar Kecamatan Kayangan Kabupaten Lombok Utara. 3, 49–54. Retrieved from www.abdimastpb.unram.ac.id
Yanuriati, A., Marseno, D. W., Rochmadi, & Harmayani, E. (2017). Characteristics of glucomannan isolated from fresh tuber of Porang (Amorphophallus muelleri Blume). Carbohydrate Polymers, 156, 56–63. doi: 10.1016/j.carbpol.2016.08.080
Yao, R., Yu, X., Deng, R., Zou, H., He, Q., Huang, W., Li, C., & Zou, K. (2023). Preparation and Application of Double Network Interpenetrating Colon Targeting Hydrogel Based on Konjac Glucomannan and N-Isopropylacrylamide. Gels, 9(3). doi: 10.3390/gels9030221
DOI: https://doi.org/10.31764/jau.v10i4.19373
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2023 Anggela -
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
| |||
|
Alamat Kantor