Application edible coating of rice bran starch on the quality of tomato fruit (Lycopersicum esculentum Mill.)

Ashma Nadhifah, Sholahuddin Sholahuddin, Nur Endah Saputri

Abstract


Tomatoes are classified as climacteric fruit that are susceptible to damaged after harvest. The use of edible coatings is expected to be a damage reduce alternative by forming a thin layer on the surface of the product that acts as a barrier to water loss and gas exchange to slow the damage process. This research aims to determine the best concentration of rice bran starch and storage duration that can maintain the quality of tomatoes as room temperature. The research design used was a factorial Randomized Group Design with concentrations of rice bran starch were 0% (control), 1%, 2%, 3%, 4%, and 5%, and storage durations of day-0, 4, 6, and 10. The results showed that a concentration of 5% rice bran starch was the most effective in maintain weight weight loss (5.00%), total soluble solids (5.16 ̊ brix), total acids (0.32%), vitamin C content (29.33 mg/100g, and red color (15.35) in tomatoes for 10 days at room temperature.


Keywords


edible coating;rice bran: strach; tomato

References


Anggarini, D., Hidayat, N., & Mulyadi, A. F. (2016). Pemanfaatan Pati Ganyong Sebagai Bahan Baku Edible coating dan Aplikasinya pada Penyimpanan Buah Apel Anna (Malus sylvestris) (Kajian Konsentrasi Pati Ganyong dan Gliserol). Industria : Jurnal Teknologi Dan Manajemen Agroindustri, 5(1), 1–8.

Apriyani, S., Prasetya, A., & Mujiharjo, S. (2020). Aplikasi Pati Kulit Ubi Kayu Sebagai Bahan Baku Edible Coating dengan Penambahan Kitosan untuk Memperpanang Umur Simpan jeruk Rimau Gerga Lebong (RGL) Bengkulu. Agroindustri, 10, 21–32.

Balamurugan, S. (2015). Physico Chemical Studies during the Ripening of the Fruit of Lycopersicon Esculentum Mill Var. Naveen. International Letters of Chemistry, Physics and Astronomy, 50, 113–116.

Breemer, R., Picauly, P., & Hasan, N. (2017). Pengaruh Edible Coating Berbahan Dasar Pati Sagu Tuni (Metroxylon rumphii) terhadap Mutu Buah Tomat Selama Penyimpanan. AGRITEKNO, Jurnal Teknologi Pertanian, 6(1), 14–20.

Buccheri, M., & Cantwell, M. I. (2016). Fruit ripening conditions affect the quality of sliced red tomatoes. Acta Horticulturae, 1141, 159–166.

Dewi, E. S. (2018). Isolasi Likopen Dari Buah Tomat (Lycopersicum Esculentum) Dengan Pelarut Heksana. Jurnal Agrotek UMMat, 5(2), 123.

Garnida, Y. (2020). Edible Coating dan Aplikasinya pada Produk Pangan. In Manggu Makmur Tanjung Lestari (p. 219).

Gultom, Y. F., Gumaran, S., & Utari, N. wayan A. (2024). Pengaruh Waktu Simulasi Transportasi terhadap Kualitas Buah Tomat (Lycopersicum esculentum Mill). Ziraa’ah, 49, 133–144.

Henra, Johannes, E., & Haedar, N. (2023). Edible Coating Berbasis Pati Singkong dengan Penambahan Ekstrak Jahe Merah sebagai Antijamur untuk Memperpanjang Umur Simpan Cabai Merah Capsicum annuum L. BIOMA : JURNAL BIOLOGI MAKASSAR, 8(2), 39–50.

Kusuma, D. H., & Prastowo, I. (2018). Pengaruh Edible Coating Pati Singkong untuk Mempertahankan Kualitas Buah Stroberi (Fragaria vesca L.). Prosiding Seminar Nasional IV Hayati, (30 Desember 2018), hlm 326-331.

Lase, D. P. U., Nainggolan, R. J., & Julianti, E. (2017). Pemanfaatan Pati Ubi Jalar Merah sebagai Edible Coating dan Pengaruhnya terhadap Mutu Buah Strawberry Selama Penyimpanan. J.Rekayasa Pangan Dan Pert, 5(3), 432–441.

Luthfianto, D., Noviyanti, R. D., & Kurniawati, I. (2017). Karakterisasi Kandungan Zat Gizi Bekatul Pada Berbagai Varietas Beras Di Surakarta. Urecol, 371–376.

Novita, M., Satriana, S., & Hasmarita, E. (2015). Kandungan Likopen Dan Karotenoid Buah Tomat (Lycopersicum Pyriforme) Pada Berbagai Tingkat Kematangan: Pengaruh Pelapisan Dengan Kitosan Dan Penyimpanan. Jurnal Teknologi Dan Industri Pertanian Indonesia, 7(1), 35–39.

Nurani, D., Irianto, H., & Maelani, R. (2019). Pemanfaatan Limbah Kulit Singkong Sebagai Bahan Edible Coating Buah Tomat Segar (Lycopersicon esculentum, Mill). Technopex, 276–282.

Rahmawati, A. D. (2018). Pengaruh variasi komposisi gliserol dan kitosan terhadap kualitas plastik biodegradable dari bekatul. Skripsi. Surakarta: Fakultas Teknik, Universitas Muhammadiyah Surakarta.

Rusmanto, E., Rahim, A., & Hutomo, S. (2017). Karakteristik Fisik dan Kimia Buah Tomat Hasil Pelapisan dengan Pati Talas. E-J. Agrotekbis, 5(5), 531–540.

Sari, L. D. A., Kurniawati, E., Ningrum, R. S., & Ramadani, A. H. (2021). Kadar Vitamin C Buah Tomat (Lycopersicum esculentum Mill) Tiap Fase Kematangan Berdasar Hari Setelah Tanam. Jurnal Farmasi Dan Ilmu Kefarmasian Indonesia, 8(1), 74–82.

Setiana, R. (2018). Aplikasi Pati Biji Alpukat (Parcea americana mill ) Sebagai Edible Coating Buah Strawberry (Fragaria ananassa) Dengan Penambahan Ekstrak Daun Sirih ( Piper betle L). Skripsi. Medan: Fakultas Pertanian, Universitas Muhammadiyah Sumatra Utara.

Sharif, M. K., Butt, M. S., Anjum, F. M., & Khan, S. H. (2014). Rice Bran: A Novel Functional Ingredient. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 54(6), 807–816.

Siddiqui, M. W., Lara, I., Ilahy, R., Tlili, I., Ali, A., Homa, F., … Hdider, C. (2018). Dynamic Changes in Health-Promoting Properties and Eating Quality During Off-Vine Ripening of Tomatoes. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 17(6), 1540–1560.

Sutedjo, K. S. D., & Nisa, F. C. (2015). Konsentrasi Sari Belimbing (Averrhoa carambola L) dan Lama Fermentasi terhadap Karakteristik Fisiko-Kimia dan Mikrobiologi Yoghurt. Jurnal Pangan Dan Agroisndustri, 3(2), 582–593.

Swastika, N. D. (2009). Stabilisasi Tepung Bekatul Melalui Metode Pengukusan dan Pengeringan RAK serta Pendugaan Umur Simpan. Skripsi. Bogor: Fakultas Teknologi Pertanian, Institut Pertanian Bogor.

Tetelepta, G., Picauly, P., Polnaya, F. J., Breemer, R., & Augustyn, G. H. (2019). Pengaruh Edible Coating Jenis Pati Terhadap Mutu Buah Tomat Selama Penyimpanan. AGRITEKNO, Jurnal Teknologi Pertanian, 8(1), 29–33.

Tuarita, M. Z., Sadek, N. F., Sukarno, Yuliana, N. D., & Budijanto, S. (2017). Pengembangan Bekatul sebagai Pangan Fungsional: Peluang, Hambatan, dan Tantangan. Jurnal Pangan, 26(22), 24–31.




DOI: https://doi.org/10.31764/jau.v12i2.29649

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2025 Nadhifah, Sholahuddin, & Saputri

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

 

 

   

 


POSTAL ADDRESS