Qualitative test for the presence of borax in cilok sold in several locations in Bondowoso sub-district
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Andalia, R. (2022). Identifikasi Kandungan Boraks Pada Cilok Di Wilayah Kota Banda Aceh. Jurnal Sains Dan Kesehatan Darussalam, 2(1), 23–27. https://doi.org/10.56690/jskd.v2i1.41
Efrilia, M., Prayoga, T., & Mekasari Akademi Farmasi IKIFA, N. (2016). Identifikasi Boraks dalam Bakso di Kelurahan Bahagia Bekasi Utara Jawa Barat dengan Metode Analisa Kualitatif Identification of Boraks in Meatball Which Sell at Kelurahan Bahagia Bekasi West Java with a Kualitative Analysis Methode. Jurnal Ilmiah Ibnu Sina, 1(11), 113–120.
Handayani, S., & Agustina, N. W. (2018). Cemaran Boraks Pada Cilok Yang Dijual Di Lingkungan Sekolah Dasar. Jurnal Farmasi Sains Dan Praktis, 4(2), 49–52. https://doi.org/10.31603/pharmacy.v4i2.2321
Harimurti, S., Bariroh, I. H., Setiyawan, A., Permatasari, R. I., Putri, F. D., & Fajriana, L. Y. (2020). Identification of the Spread of Borax Use in Meatball Skewers in Bantul District, Special Region of Yogyakarta. Journal of Pharmaceutical Sciences and Community, 17(2), 120–130. https://doi.org/10.24071/jpsc.002369
Harimurti, S., & Setiyawan, A. (2019). Analisis Kualitatif dan Kuantitatif Kandungan Boraks Pada Bakso Tusuk di Wilayah Kabupaten Gunungkidul Provinsi Daerah Istimewa Yogyakarta. Farmasains : Jurnal Ilmiah Ilmu Kefarmasian, 6(2), 43–50. https://doi.org/10.22236/farmasains.v6i2.2855
Jannah, M., & Walid, M. (2023). Identifikasi Kandungan Formalin dan Boraks Pada Mie Kwetiau yang Beredar di Kecamatan Ulujami dan Comal Kabupaten Pemalang. Jurnal Ilmiah JKA (Jurnal Kesehatan Aeromedika), 9(1). https://doi.org/10.58550/jka.v9i1.195
Jayadi, L., Sabila, N., Studi, P. D., Farmasi dan Makanan, A., Kesehatan Kementerian Kesehatan Malang, P., & Kesehatan Kementerian Kesehatan Malang Jl Besar, P. (2023). Analisis Kandungan Formalin dan Boraks Pada Bakso dan Tahu di Wilayah Kota Malang. Journal Syifa Sciences and Clinical Research (JSSCR), 5(2), 283–294.
Male, Y. T., Rumakat, D. H., Fransina, E. G., Wattimury, J., Kimia Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam, J., Pattimura, U., & Perikanan dan Ilmu Kelautan, F. (2020). Analisis kandungan boraks dan formalin pada bakso di Kota Ambon Analysis of Borax and Formldehyde Content in Meatballsin Ambon City. Biofaal Journal, 1(1), 37–43.
Rohmah, N. K., & Handayani, S. (2013). Kajian Kemanan Pangan Pentol Cilok Di Desa Blawirejo Kecamatan Kedungpring Lamongan. E-Journal Boga, 2(1), 58–65.
Saputrayadi, A., Asmawati, A., & Marianah, M. (2018). Analisis Kandungan Boraks dan Formalin Pada Beberapa Pedagang Bakso di Kota Mataram. IJECA (International Journal of Education and Curriculum Application), 5(2), 1. https://doi.org/10.31764/ijeca.v0i0.1971
Sari, I. P., Yanti, F. A., Saefullah, D. I., & Yunianto, B. T. (2021). Identification of borax in meatballs at Ciroyom Market, Bandung City, Indonesia. Journal of Sustainability Science and Technology, 1(1), 44–51. https://doi.org/10.23960/josst.v1i1.8
Septiani, T., & Roswien, A. P. (2018). Analisis Kualitatif Kandungan Boraks Pada Bahan Pangan Daging Olahan dan Identifikasi Sumber Boron dengan FTIR – ATR. Indonesia Journal of Halal, 1(1), 48. https://doi.org/10.14710/halal.v1i1.3403
Susanti, E., Ramadhan S., Fernando, A. dan O. M. (2023). Penggunaan Sari Umbi Ubi Ungu (Ipomea batatas L) Sebagai Pendeteksi Boraks Pada Bakso Kuah di Desa Pandau Jaya Siak Hulu. Jurnal Akademi Farmasi Prayoga, 8(2), 30–35.
Taslima, K. P., Iskandar, A., & Savitri, S. (2022). Perancangan Buku Resep Makanan Olahan Aci Sebagai Media Pengenalan Jajanan Khas Sunda Dengan Fotografi. ATRAT: Jurnal Seni Rupa, 10(2), 149–154.
Tubagus, I., & Citraningtyas, G. (2013). Identifikasi Dan Penetapan Kadar Boraks Dalam Bakso Jajanan Di Kota Manado. PHARMACON Jurnal Ilmiah Farmasi – UNSRAT, 2(04), 142–148.
Wahyuningsih, S., Nurhidayah, & Melinda, T. (2022). Uji Kualitatif Kandungan Boraks Pada Cilok Yang Di Jual Di Lingkungan Karang Jangu Kota Mataram. Jurnal Sanitasi Dan Lingkungan, 3(1), 216–222.
Widiati, B., & Wahyuningsih, S. (2023). Analysis of Borax Content in Meatballs that are Sold in The Karang Jangu Environment. Hydrogen: Jurnal Kependidikan Kimia, 11(3), 227–232.
Zuzito, A. A. (2017). Sensitivitas Stik Ekstrak Kurkumin Sebagai Indikator Pendeteksi Boraks. Poltekkes Bengkulu.
DOI: https://doi.org/10.31764/jafp.v3i2.20498
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2023 Mohammad Edwinsyah Yanuan Putra, Emi Kurniawati
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
JAFP is indexing in the following databases: